Søtpotetsuppe med appelsin, fetaost og granateple

Søtpotet er deilig i suppeform. Her er enkel oppskrift
Søtpotet er kanskje ikke den mest spiste rotfrukten blant nordmenn, men gi den en sjanse i suppeform. Det søte møter det sterke, og det blir godt. Sprøstek noen strimler av søtpoteten og server ved siden av. Foto: myegodt.no

Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Navnet til tross er søtpoteten ikke i slekt med potet, og smaken er en ganske annen. Den kan minne litt om gulrot. Søtpoteten er rik på karotenoider, C-vitamin, fiber og kalium og er naturlig søt. Hele fem prosent sukker inneholder søtpoteten, mot 0,5 prosent i en vanlig potet.

Søtpoteten kan du steke, bake, mose eller frittere. Eller rett og slett lage en suppe av.
Lykke til 🍲

Oppskriften er inspirert av godt.no

Til søtpotetsuppe trenger du:

  • Olivenolje
  • 1 kg søtpotet
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili, og/eller 1-2 ts rød karripasta (smak deg frem) (valgfritt)
  • 1 ss frisk ingefær, revet
  • 1 appelsin, saften av
  • 8 dl kyllingkraft eller grønnsaksbuljong
  • 1 dl crème fraîche eller yoghurt naturell
  • salt og pepper
  • Bladpersille og/eller vårløk (til servering)
  • Eventuelt bacon eller skinkestrimler om du ønsker en fyldigere suppe

Så gjør du:

  • Varm stekeovnen til 215 grader
  • Skrell søtpoteten
  • Skjær resten av søtpoteten i jevne terninger/biter
  • Legg de utover et stekebrett kledd med bakepapir
  • Drypp over et par spiseskjeer olivenolje og krydre med salt og pepper
  • Vend alt godt sammen slik at alle bitene har fått litt olje på seg
  • Stek søtpotetene midt i ovnen i cirka 25 minutter, eller til bitene er helt møre
  • Skrell og hakk løk, hvitløk og chili.
  • Riv ingefæren
  • Varm litt olje i en mellomstor kasserolle
  • Fres løken et par minutter under omrøring til løken blir blank og myk
  • Tilsett hvitløk, chili og ingefær, og la det frese videre til de er blanke og møre
  • Hell i appelsinsaft og kraft. Kok opp, og la det putre mens du baker søtpotetene i ovnen
  • Ha de bakte søtpotetbitene over i kasserollen (spar gjerne noen biter til servering) og la de koke litt inn – sånn 5-10 minutter
  • Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser
  • Smak til med salt og pepper og visp inn crème fraîche/yoghurt
  • Virker suppen veldig tykk kan du tynne den ut med litt vann
  • Server suppen toppet med enn søtpotetbiter, smuldret fetaost, granateplekjerner og hakket bladpersille. Om du vil, kan du godt ha litt sprøstekt bacon også

Sprøstekte søtpotetstrimler

Om du vil, kan du servere sprøstekte søtpotetstrimler ved siden av. Så får du litt sprøtt ved siden av. Slik gjør du:

  • Skrell noen tynne strimler av potetkjøttet med potetskreller
  • Legg strimlene i kaldt vann i 30 minutter.
  • Tørk de så godt
  • Varm godt med olje i en dyp panne eller kjele
  • Fres strimlene raskt
  • Legg på tørkepapir og strø litt flaksalt over
  • La de ligge å lufttørke til servering
  • Serveres i en bolle ved siden av, eller ha litt oppi hver suppebolle
  • Laget for mye? Oppbevar utildekket i romtemperatur opptil 1 uke

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.