En smaksbombe uten sidestykke. Du velger selv om du vil ha i chili, men det setter en egen «sting» over sausen. God som saus til hvit fisk, kamskjell, scampi og hummer. Og helt nydelig å dyppe vårruller i, i tillegg til crispy duck og grillet kylling. God appetitt :o)
Du trenger:
- 1-2 ss nøytral olje
- 150 g smør, usaltet
- 1 dl soyasaus, less salt
- 1 fedd hvitløk
- 1 liten rød chili (ta gjerne ut frøene om du vil)
- 2 cm ingefær, skrelt og finhakket
- 2 stk sjalottløk, finhakket
- 2 ss sukker
- ½ lime, saften av
- Litt gressløk eller koriander, finhakket
- Smak til med salt
Så gjør du:
- Brun smøret forsiktig nøttebrunt. Pass på at det ikke blir brent. Sett til side.
- Finhakk hvitløk, ingefær, chili og sjalottløk.
- Sauter grønnsakene blanke og fine i nøytral olje.
- Strø sukkeret over og fres så sukkeret karamelliseres.
- Tilsett soyasausen.
- La dette syde, men ikke koke.
- Tilsett så saften av en halv lime.
- Tilsett til slutt 1 dl av det brunede smøret.
- Sausen skal være skilt, eller sprukket, som det også heter.
- Smak til med salt.
- Ha i litt koriander eller gressløk rett før servering.
Servér til hvit fisk, kamskjell og andre skalldyr, VÅRRULLER, som dip til crispy duck eller kylling.
Skulle du få noe igjen, holder den seg fint opptil en uke i lufttett boks, i kjøleskap.
NB!
På grunn av soyasausen, blir denne sausen salt. Det kan derfor lønne seg å bruke usaltet smør, og soyasaus merket med «less salt».