
Oppskrift og insprasjon fra: Jamie Oliver
NB! Jeg anbefaler at du leser igjennom HELE oppskriften før du setter i gang. Her må du fokusere. Alt handler nemlig om riktig timing.
Tips:
Gjør klar alle ingrediensene før du begynner å lage sausen og pastaen. Da blir det ikke fullt så mye stress. Jeg bruker spaghettini, tynn spaghetti, til denne retten, men det er en smakssak.
Andre forslag: Trenette, tagliatelle, linguine, spaghetti eller capellini.
Du trenger:
- 8 store, rå scampi (black tiger), skrelles
- 1 liten løk, finhakket
- 3 ansjos-fileter, finhakket (eventuelt 1 ts Fish Sauce)
- 1 skvett tørr hvitvin (Riesling)
- 1 boks hermetiske tomater (400 g), hakket, eller 4 dl passata
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- Noen tråder safran (kan sløyfes)
- 150 g modne cherrytomater (ca. 12 stk), delt i 4
- ½ rød chili, finhakket
- 1/2 fennikel, tynne skiver
- 1 liten neve ruccola (kan byttes ut med frisk, finhakket bladpersille)
- ½ sitron, saften av
- Olivenolje Extra Virgin
- Parmesan
Trinn 1 – Lag kraften:
- Skrell og rens rekene (bruker du scampi, ta ut tarmen.)
- Ta vare på skall og hoder (hvis du har fått med deg dem), legg til side.
- Legg 4 store reker/scampi til side. Grovhakk resten.
- Legg safran-trådene i litt kokende vann (eggeglass-størrelse) og løs opp trådene.
- Varm litt olivenolje i en stekepanne på middels varme.
- Tilsett rekehodene og skallet og stek kjapt.
- Tilsett finhakket løk og la surre med til løken er blank og mør.
- Tilsett safran-vannet og ansjos-filetene.
- Sett opp varmen.
- Tilsett vinene og la den fordunste.
- Ha i de hermetiske tomatene, eller passataen
- Fyll tomatboksen med vann og tilsett dette også, eller 4 dl vann.
- Tilsett litt salt og pepper.
- La koke opp og la det putre i ca. 12 minutter.
- Avkjøl litt og ha det hele i en blender og kjør til en jevn masse.
- Sil av i et finmasket dørslag.
- Smak til med salt og pepper.
Trinn 2 – Nå må du fokusere:
Sausen tar 4 minutter å lage. Tilpass derfor at alt er ferdig samtidig.
Bruker du tørket pasta, sjekk kokeanvisningen på pakken og tilpass når du da skal begynne med sausen.
Bruker du fersk pasta, skal denne kokes 1-4 minutter, avhengig av pastatypen du bruker.
Det er viktig å koke pastaen all dente, så den trekker til seg sausen etter koking.
- Skjær de hele rekene på langs, der du tok ut tarmen, nesten igjennom og brett dem ut så de får en slags «sommerfugl-form.»
- Varm litt olivenolje i en stor stekepanne på høy varme.
- Ha i finhakket chili og hvitløk.
- Surr i 1/2 minutt.
- Ha i de hele rekene/scampiene, tell til 6.
- Ha i de hakkede rekene/scampiene.
- Tilsett cherrytomatene og fennikelen.
- Surr kjapt.
- La det surre et par minutter til alt er varmt og tomatene har falt litt sammen.
- Rører hele tiden.
- Tilsett kraften du har silt gjennom finmasket dørslag.
- Sausen er ferdig før du vet ordet av det.
- Samtidig som sausen er ferdig, er pastaen din ferdig.
- Slå vannet av pastaen, hell pastaen over sausen.
- Bland godt.
- Fordel pasta og saus på tallerknene.
Trinn 3 – Servering:
- Topp hver porsjon med litt ruccola-salat eller finhakket bladpersille.
- Skvis over litt sitronsaft og ringle over litt extra virgin oliven olje.
- Høvle over litt parmesan.
- Vær stolt av deg selv :o)
- Enjoy!
Server gjerne med et godt brød til: FOCACCIA, NAN naturell eller PARMESANSTAVER.
Når du er ferdig, skal retten se ca. slik ut: