
Kylling kommer i mange variasjoner, og de ulike dele på denne saftige fuglen har hver sine egenskaper. I denne retten bruker jeg overlår, det er hvitt kjøtt som på brystfiletene. Får du tak i overlår med skinn, setter det en ekstra smak på denne nydelige retten.
Inspirert av NRK og Lise Finckenhagen
Til kylling med 8 hvitløksfedd, estragon og fløte, trenger du:
- 6-8 kylling overlår, helst med skinn
- 8 uskrelte hvitløkfedd
- 2 dl tørr hvitvin, evnt. 1 ts hvitvinsbalsamico rørt ut i 2 dl vann
- 3 dl kyllingkraft
- 3 dl fløte
- 2 ss smør
- 2 ss olje
- 2-3 ss hakket frisk eller syltet estragon
- salt og kvernet pepper
Så gjør du:
- Bruk en vid og tykkbunnet gryte eller stekepanne
- Klapp kyllinglårene tørre og krydre dem godt med salt og pepper
- Smelt smør og olje i gryten eller en stekepanne med høye kanter
- Legg i kyllingen med skinnsiden ned. Hvis det ikke er plass til alle, kan du gjøre det i to omganger
- Tilsett lett-knuste hvitløkfedd, skvis dem med bredsiden av en kniv
- Stek til skinnet på kyllingen blir gyllent og sprøtt, eller brun dem godt hvis de er skinnfrie
- Snu og brun lårstykkene på den andre siden også
- Løft kyllingen ut av gryten så lenge. Hvis det er mye fett i gryten kan du fjerne litt av det, men la hvitløken være igjen
- Tilsett vinen eller eddiken, og la det koke til det meste av væsken har fordampet
- Nå kan du plukke ut hvitløkskallet, men fortsatt la hvitløken surre med i sausen
- Tilsett kraft og fløte og gi det hele et oppkok
- La småkoke til sausen har tyknet noe
- Rør inn estragon og legg kyllingen over i sausen med skinnsiden opp
- Dekk gryten med et løst lokk av aluminiumsfolie, og la det putre over middels lav varme i cirka 15-20 minutter, til kjøttet løsner fra beina
- Rør eller rist litt på gryten med jevne mellomrom
- Smak til med salt og pepper
- Serveres med kokt ris, smørdampede aspargesbønner eller sukkererter og en frisk grønn salat
PS! Vil du bruke brystfileter i stedet for? Ikke noe problem:
Legg noen urteblader av estragon og persille under skinnet og brun dem på hver side. Hvor lang tid kyllingbrystene trenger å kose seg i sausen, er litt avhengig av størrelsen på brystene.