
Kylling er kanskje verdens mest populære ingrediens, trolig fordi den kan spises av alle, uansett religion. Mange land har nettopp denne råvaren som hovedingrediens i mange av sine mest kjente retter: Coq au vin i Frankrike, Jerkkylling fra Jamaica, Chicken piri-piri fra Portugal, Jollofris fra Vest-Afrika, Peanøtt- og kyllinggryte fra Nigeria, Kyllingwonton fra Kina og en rekke retter fra både Thailand, Indonesia, Iran og de arabiske landene.
Så, tilbake til Tandoori Chicken: Tandoor er en leirovn, men det er jo ikke allemannseie. Denne oppskriften er derfor tilpasset for tilberedning i stekeovn eller på grillen en varm sommerdag. Griller du, trenger du kortere steketid.
Oppskriften er inspirert av kokeboken KYLLING – Kjøkkenets beste råvare av Clare Ferguson (Gyldendal)
Visste du at mange indiske landsbyer har en kommunal tandoor-ovn? Smart, ikke sant?
TIPS:
Denne retten ser veldig omstendelig ut, men det er fordi jeg har laget en trinn-for-trinn-oppskrift.
Om du lager og marinerer alt kvelden før, så har du en kjapp og smakfull middag på 30 minutter dagen etter. Kyllingen kan absolutt med fordel ligge i marinade #2 over natten og vel så det, så fortsetter der du slapp: På trinn 4, punkt 4. Lykke til!
Servér gjerne med grønn salat, noen løkringer av rødløk, litt godt brød, RIS og RAITA eller TZATZIKI. Tandoori Chicken er også utmerket å servere som en meze-rett, da uten alt tilbehøret. Lag et stort fat med alle spiddene – jeg lover deg at det blir tomt.
Denne oppskriften passer til 2 voksne, som liker litt påfyll.
Drikke til maten? Foreslår litt rødt til dette.
Da ønsker jeg deg lykke til :o)
Du trenger:
- 5-600 g kyllingfilet, skåret i biter av 3×3 cm (ca. 3-4 fileter)
- 25 g klaret smør til pensling helt til slutt
- MARINADE #1:
- 1 ss salt (ja det stemmer….og det blir helt passe salt)
- 5 cm frisk ingefær, skrelt og revet
- 3 hvitløksfedd, knust med bladet på en kniv elller tilsvarende
- 2 ss riseddik, finnes i velassorterte dagligvarebutikker der du finner sushi-stæsj.
- MARINADE #2:
- 5 ss revet, mild cheddarost
- 1 lite egg
- 3-4 røde chilier, finhakket uten frø
- 1 bunt frisk koriander, finhakket
- 1 ss maizenna
- 1 dl fløte
- TIL SEVERING:
- 1 hjertesalat, revet i rause biter
- 1 rødløk, skåret i tynne ringer, delt i to
- UTSTYR:
- 10 trespid, lagt i vamt vann 30 minutter før du skal grille/steke med dem
- Foodprocessor, blender eller hurtigmixer
- Dørslag
- 2 store boller, eller fryseposer (2 L)
- Pensel
- Hansker, dette blir grisete og god hygiene ifht rå kylling er veldig viktig
Så gjør du, trinn for trinn:
TRINN 1: Mariner kyllingen i marinade #1
Skyll kyllingfiletene godt og klapp de ordentlig tørre med tørkepapir.
- Ha ingrediensene til den første marinaden i en bolle eller frysepose, bland godt.
- Skjær kyllingfiletene i 3×3 cm store biter og ha i bollen med den første marinaden.
- Massér kyllingen inn med marinaden (derfor kan det være lurt å bruke frysepose i stedet for bolle).
- La kyllingbitene hvile i marinaden i 20 minutter, på kjøkkenbenken.
TRINN 2: Bland marinade #2
Finhakk chili og koriander i en blender, hurtigmixer eller foodprosessor.
- Tilsett egg, maisenna og halvparten av fløten i en og kjør til det er godt blandet.
- Hell alt over i en bolle eller frysepose.
- Tilsett revet cheddar og resten av fløten.
- Bland godt.
TRINN 3: Sil kyllingfiletene
TRINN 4: Mariner kyllingen i marinade #2
Legg kyllingbitene i bollen eller fryseposen med marinade #2.
- Rør godt og massér marinaden godt inn i kyllingbitene.
- Sett til side og la hvile i 30 minutter, eller natten over, da blir den enda mørere.
- Sett stekeovnen på 200 grader C – snart skal du steke kyllingspidene.
- Legg spidene i varmt vann og la de trekke til seg vannet mens kyllingen marineres.
TRINN 5: Lag klaret smør
Ha 25 g smør i en lite kjele.
- Smelt smøret på svak varme – det må ikke boble og koke.
- Nå ser du at det legger seg et hvitt belegg nederst. Det er melkestoffene, som vi ikke ønsker å ha med.
- Øverst ligger det klarede smøret, det er det vi skal bruke.
- Smøret skal vi pensle kyllingbitene med, helt til slutt.
- Hell gjerne det klarnede smøret i en egen skål, forsiktig, og la de hvite melkestoffene bli igjen i bunn. Kast dette.
TRINN 6: Gjør klar til første omgang steking
Træ 3-4 kyllingbiter på hvert spyd.
- Legg spidene på et stekebrett, kledd med bakepapir.
- Stek i ovn ved 200 C i 8 minutter.
- Kyllingbitene skal være halvstekte.
TRINN 7: La kyllingen renne av seg
Ta spiddene ut av ovnen.
- Sett dem rett opp og ned i en bolle 2-3 minutter, så overflødig væske kan renne av.
- Kle stekebrettet med nytt, med rent bakepapir.
TRINN 8: Stek kyllingspiddene ferdige
Ta frem det klarede smøret.
- Pensle kyllingspiddene på begge sider.
- Sett tilbake i ovnen.
- Stek til gjennomstekt, men fremdeles saftige, i ca. 10-15 minutter.
Servér med grønn salat, NANBRØD, RIS og RAITA eller TZATZIKI.
