Tandoori Chicken med cheddar, koriander og chili

Tandoori Chicken – En indisk klassiker fra Punjab-området. Foto: myegodt.no
Tandoori Chicken – En indisk klassiker fra Punjab-området.    Foto: myegodt.no

Kylling er kanskje verdens mest populære ingrediens, trolig fordi den kan spises av alle, uansett religion. Mange land har nettopp denne råvaren som hovedingrediens i mange av sine mest kjente retter: Coq au vin i Frankrike, Jerkkylling fra Jamaica, Chicken piri-piri fra Portugal, Jollofris fra Vest-Afrika, Peanøtt- og kyllinggryte fra Nigeria, Kyllingwonton fra Kina og en rekke retter fra både Thailand, Indonesia, Iran og de arabiske landene.

Så, tilbake til Tandoori Chicken: Tandoor er en leirovn, men det er jo ikke allemannseie. Denne oppskriften er derfor tilpasset for tilberedning i stekeovn eller på grillen en varm sommerdag. Griller du, trenger du kortere steketid.
Oppskriften er inspirert av kokeboken KYLLING – Kjøkkenets beste råvare av Clare Ferguson (Gyldendal)

Visste du at mange indiske landsbyer har en kommunal tandoor-ovn? Smart, ikke sant?

TIPS:
Denne retten ser veldig omstendelig ut, men det er fordi jeg har laget en trinn-for-trinn-oppskrift.
Om du lager og marinerer alt kvelden før, så har du en kjapp og smakfull middag på 30 minutter dagen etter. Kyllingen kan absolutt med fordel ligge i marinade #2 over natten og vel så det, så fortsetter der du slapp: På trinn 4, punkt 4. Lykke til!

Servér gjerne med grønn salat, noen løkringer av rødløk, litt godt brød, RIS og RAITA  eller TZATZIKITandoori Chicken er også utmerket å servere som en meze-rett, da uten alt tilbehøret. Lag et stort fat med alle spiddene – jeg lover deg at det blir tomt.

Denne oppskriften passer til 2 voksne, som liker litt påfyll.
Drikke til maten? Foreslår litt rødt til dette.

Da ønsker jeg deg lykke til :o)

Du trenger:

  • 5-600 g kyllingfilet, skåret i biter av 3×3 cm (ca. 3-4 fileter)
  • 25 g klaret smør til pensling helt til slutt
  • MARINADE #1:
    • 1 ss salt (ja det stemmer….og det blir helt passe salt)
    • 5 cm frisk ingefær, skrelt og revet
    • 3 hvitløksfedd, knust med bladet på en kniv elller tilsvarende
    • 2 ss riseddik, finnes i velassorterte dagligvarebutikker der du finner sushi-stæsj.
  • MARINADE #2:
    • 5 ss revet, mild cheddarost
    • 1 lite egg
    • 3-4 røde chilier, finhakket uten frø
    • 1 bunt frisk koriander, finhakket
    • 1 ss maizenna
    • 1 dl fløte
  • TIL SEVERING:
    • 1 hjertesalat, revet i rause biter
    • 1 rødløk, skåret i tynne ringer, delt i to
  • UTSTYR:
    • 10 trespid, lagt i vamt vann 30 minutter før du skal grille/steke med dem
    • Foodprocessor, blender eller hurtigmixer
    • Dørslag
    • 2 store boller, eller fryseposer (2 L)
    • Pensel
    • Hansker, dette blir grisete og god hygiene ifht rå kylling er veldig viktig

Så gjør du, trinn for trinn:

TRINN 1: Mariner kyllingen i marinade #1

  • TC 1Skyll kyllingfiletene godt og klapp de ordentlig tørre med tørkepapir.
  • Ha ingrediensene til den første marinaden i en bolle eller frysepose, bland godt.
  • Skjær kyllingfiletene i 3×3 cm store biter og ha i bollen med den første marinaden.
  • Massér kyllingen inn med marinaden (derfor kan det være lurt å bruke frysepose i stedet for bolle).
  • La kyllingbitene hvile i marinaden i 20 minutter, på kjøkkenbenken.

TRINN 2: Bland marinade #2

  • TC 2Finhakk chili og koriander i en blender, hurtigmixer eller foodprosessor.
  • Tilsett egg, maisenna og halvparten av fløten i en og kjør til det er godt blandet.
  • Hell alt over i en bolle eller frysepose.
  • Tilsett revet cheddar og resten av fløten.
  • Bland godt.

TRINN 3: Sil kyllingfiletene

  • TC 3Ta kyllingbitene opp av den første marinaden, la dem renne av i et dørslag.
  • Kast overflødig væske.

 

TRINN 4: Mariner kyllingen i marinade #2

  1. TC 4Legg kyllingbitene i bollen eller fryseposen med marinade #2.
  2. Rør godt og massér marinaden godt inn i kyllingbitene.
  3. Sett til side og la hvile i 30 minutter, eller natten over, da blir den enda mørere.
  4. Sett stekeovnen på 200 grader C – snart skal du steke kyllingspidene.
  5. Legg spidene i varmt vann og la de trekke til seg vannet mens kyllingen marineres.

TRINN 5: Lag klaret smør

  • Klaret smørHa 25 g smør i en lite kjele.
  • Smelt smøret på svak varme – det må ikke boble og koke.
  • Nå ser du at det legger seg et hvitt belegg nederst. Det er melkestoffene, som vi ikke ønsker å ha med.
  • Øverst ligger det klarede smøret, det er det vi skal bruke.
  • Smøret skal vi pensle kyllingbitene med, helt til slutt.
  • Hell gjerne det klarnede smøret i en egen skål, forsiktig, og la de hvite melkestoffene bli igjen i bunn. Kast dette.

TRINN 6: Gjør klar til første omgang steking

  • TC 6Træ 3-4 kyllingbiter på hvert spyd.
  • Legg spidene på et stekebrett, kledd med bakepapir.
  • Stek i ovn ved 200 C i 8 minutter.
  • Kyllingbitene skal være halvstekte.

 

TRINN 7: La kyllingen renne av seg

  • TC 7Ta spiddene ut av ovnen.
  • Sett dem rett opp og ned i en bolle 2-3 minutter, så overflødig væske kan renne av.
  • Kle stekebrettet med nytt, med rent bakepapir.

 

TRINN 8: Stek kyllingspiddene ferdige

  • TC 8Ta frem det klarede smøret.
  • Pensle kyllingspiddene på begge sider.
  • Sett tilbake i ovnen.
  • Stek til gjennomstekt, men fremdeles saftige, i ca. 10-15 minutter.

Servér med grønn salat, NANBRØD, RIS og RAITA eller TZATZIKI.

Servér med grønn salat, godt brød, ris og raita eller tzatziki.
Serveres gjerne med ris, salat, raita og godt brød til.      Foto: myegodt.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.