
Torsk, eller mer nøyaktig atlanterhavstorsk, er den viktigste av alle torskefiskene, og har gjennom hundrevis av år bidratt til Norges økonomi og bosetning. Det finnes to hovedgrupper av torsk: havtorsk eller skrei, og kysttorsk.
Den norsk-arktiske torsken, som visstnok er den egentlige skreien, er den viktigste av disse. Den vokser opp i Barentshavet, og når den er kjønnsmoden vandrer den i årets siste måneder vest- og sørover fra Barentshavet til gytebankene langs kysten vår, særlig inn i Vestfjorden til Lofoten, hvor de første stimene kommer sist i januar.
Gytingen foregår mest i midten av mars, og en stor hunn gyter ca. fire millioner egg.
[Kilde: Store norske leksikon]
Så skreien får vi altså bare i årets første måneder, da den vandrer sørover. Men «vanlig» torsk er også godt, og i denne oppskriften har jeg brukt akkurat det, fordi det er september i skrivende stund.
Til torskeform med asiatisk vri trenger du:
- 500 g torskefilet
- 8-10 rå scampi
- 1/2 liten purre
- 1 rød paprika
- 2 ss olivenolje
- 1 dl matfløte
- 1/2 terning fiskebuljong
- 2 dl kokosmelk
- 2 ts rød curry paste
- 1/2 dl grovt havsalt*
- Servéres med ris
Så gjør du:
- Sett stekeovnen på 180 °C.
- Skjær torsken i serveringsstykker og dryss over godt med salt.*
- Kok ris etter anvisning på pakken
- Skjær purre og paprika i biter, og surr det i olivenolje til purren er myk
- Ha i matfløte og smuldre fiskebuljongterning over, rør forsiktig og kok opp
- Tilsett kokosmelk og rød curry paste, og gi det et oppkok
- Hell saus og grønnsaker over i ildfast form
- Skyll saltet godt av torskefiletene og tørk lett med tørkepapir
- Legg torskestykkene i og dander de rå scampiene rundt og over torsken
- Bak i stekeovnen til fisken er ferdig, 8-10 minutter
- Servér med deilig ris og eventuelt en lett salat til
*Å strø godt med salt over all type fisk før tilberedning, gjør at stykkene «strammer seg opp» og blir skikkelig faste i fisken. Jeg bruker godt med grovt havsalt. Husk for all del å skylle av saltet før du koker/baker/steker fisken. Ellers blir den uspiselig.