Torsk i ovn med scampi, paprika og kokosmelk

Torsk og scampi er en deilig kombinasjon. Her har du en asiatisk vri på norsk torsk.
Å tilberede fisk i form er en enkel og rask affære. Du lager sausen først, blander alt i en ildfast form og serverer på under halvtimen. Foto: myegodt.no

Torsk, eller mer nøyaktig atlanterhavstorsk, er den viktigste av alle torskefiskene, og har gjennom hundrevis av år bidratt til Norges økonomi og bosetning. Det finnes to hovedgrupper av torsk: havtorsk eller skrei, og kysttorsk.

Den norsk-arktiske torsken, som visstnok er den egentlige skreien, er den viktigste av disse. Den vokser opp i Barentshavet, og når den er kjønnsmoden vandrer den i årets siste måneder vest- og sørover fra Barentshavet til gytebankene langs kysten vår, særlig inn i Vestfjorden til Lofoten, hvor de første stimene kommer sist i januar.

Gytingen foregår mest i midten av mars, og en stor hunn gyter ca. fire millioner egg.
[Kilde: Store norske leksikon]

Så skreien får vi altså bare i årets første måneder, da den vandrer sørover. Men «vanlig» torsk er også godt, og i denne oppskriften har jeg brukt akkurat det, fordi det er september i skrivende stund.

Til torskeform med asiatisk vri trenger du:

  • 500 g torskefilet
  • 8-10 rå scampi
  • 1/2 liten purre
  • 1 rød paprika
  • 2 ss olivenolje
  • 1 dl matfløte
  • 1/2 terning fiskebuljong
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 ts rød curry paste
  • 1/2 dl grovt havsalt*
  • Servéres med ris

Så gjør du:

  • Sett stekeovnen på 180 °C.
  • Skjær torsken i serveringsstykker og dryss over godt med salt.*
  • Kok ris etter anvisning på pakken
  • Skjær purre og paprika i biter, og surr det i olivenolje til purren er myk
  • Ha i matfløte og smuldre fiskebuljongterning over, rør forsiktig og kok opp
  • Tilsett kokosmelk og rød curry paste, og gi det et oppkok
  • Hell saus og grønnsaker over i ildfast form
  • Skyll saltet godt av torskefiletene og tørk lett med tørkepapir
  • Legg torskestykkene i og dander de rå scampiene rundt og over torsken
  • Bak i stekeovnen til fisken er ferdig, 8-10 minutter
  • Servér med deilig ris og eventuelt en lett salat til

*Å strø godt med salt over all type fisk før tilberedning, gjør at stykkene «strammer seg opp» og blir skikkelig faste i fisken. Jeg bruker godt med grovt havsalt. Husk for all del å skylle av saltet før du koker/baker/steker fisken. Ellers blir den uspiselig.

Slik koker du ris som på indiske restauranter

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.