
Vaniljesaus du lager selv smaker noe helt annet enn den du får kjøpt i butikken.
Du trenger:
- 1 dl sukker
- 6 eggeplommer
- 5 dl helmelk
- 1 vaniljestang
- 2-3 ss maizena (NB!!! Kun hvis du skal lage vaniljekrem)
Så gjør du:
- Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret sammen til en lett og luftig eggedosis
- Skal du lage kremvarianten, skal maizenaen også piskes sammen med dette
- Ha melk i en kasserolle
- Strø resten av sukkeret lett over melken. Sukkeret skaper en hinne nederst i kjelen, og hindrer at melken brenner seg fast. NB! Ikke rør rundt i kjelen
- Splitt vaniljestangen, skrap ut vaniljefrøene og ha både frø og vaniljestang i kjelen med melk og sukker
- Kok opp melkeblandingen, — ikke rør rundt i kjelen —
- Når melken koker, rør litt i kjelen og ta kjelen av platen
- Ta vaniljestangen ut av melkeblandingen
- Tilsett litt og litt av den varme melken over i eggblandingen mens du rører, bruk gjerne en mugge eller en øse
- Hell alt tilbake i kjelen
- Sett kjelen tilbake på ettervarmen på kokeplaten og rør godt til den tykner til ønsket konsistens, ta kjelen av platen og avkjøl. NB! Blandingen må ikke overstige 82 grader, da koagulerer eggene og sausen skiller seg*. Pass på!!!
- Kremvarianten skal selvfølgelig være tykkere enn saus-varianten
Har sausen skilt seg?
Ha i en teskje bakepulver og rør godt. Det skal redde sausen. Men har eggene koagulert, må du lage ny saus.
Husk at vaniljesaus blir tykk av å stå. Lag den derfor ikke mer enn 1 dag før servering.