Vitello Tonnato med parmesan og urtesalat

Vitello Tonnato lages på nydelig kalvekjøtt
Foto: myegodt.no

Hvem ville trodd at kalv og tunfisk, kapers og cayennepepper liksom skulle bli en höjdare?
Vel, italienerne visste og forsto, og kreerte denne herligheten av et måltid som inviterer til smaksfest av de sjeldne.
Vitello Tonnato er en klassisk, italiensk forrett. Lager du stor nok porsjon, er det en ypperlig, lett sommermiddag, eller en deilig lunch. Men kostbar. Svært kostbar! Men verdt hver krone, i ny og ne.

Tips: Det kan være verdt å prøve og erstatte kalven med roastbiff eller en saftig ytrefilet av svin, så går det an å spise det litt oftere…. Kalv er en dyr og sjelden råvare å få tak i.

Inspirasjon: Gastronomisk Institutt på NRK/mat – Her ser du også video.

Du trenger:

  • Ca. 1 kg +/- kalvekjøtt; flatbiff, mørbrad, ytrefilet eller tilsvarende (beregn ca. 200 g kjøtt per person)
  • 1 boks hermetisk tunfisk i vann
  • ½ pakke majones (eller lag din egen – ca 2 dl)
  • ½ boks creme fraiche
  • 3 ss hakket kapers
  • 3 ts sitronsaft
  • 3 ss gressløk, finhakket
  • salt og pepper
  • En klype cayennepepper

Til urtesalten, trenger du:

  • Kjørvel, eller andre deilig urter
  • Red rhubarb
  • Red bullets
  • Ruccola

Stek kjøttet (kan også gjøres dagen før):

Tips: Sånn får du garantert saftig kjøtt: Legg i saltlake

  • Gni kjøttet godt inn med salt og pepper.
  • Bind opp kalve-flatbiffen med hyssing.
  • Stek hele stykket på middels varme i panne med litt olje sånn at det blir en god stekeskorpe rundt hele.
  • Stikk et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.
  • Legg roastbiffen på rist i langpanne og sett den inn i forvarmet stekeovn på 120 ºC.
  • Øk temperaturen til 175 ºC.
  • NB! Steken har en rød snittflate ved 54-54 ºC og rosa ved 60 ºC. Steketid ca 30 minutter.
  • La steken hvile godt og avkjøles før den skjæres i tynne skiver (rett før servering).

Har du tid, lager du majonesen selv. Se oppskrift på MAJONES her.

Lag tunfiskmajones:

  • Bland majones, creme fraiche og tunfisk med stavmikser i en bolle.
  • Smak til med kapers, salt og cayennepepper.
  • Bland godt med stavpikser.
  • Vend inn gressløken og ha i sitronsaft og bland alt godt med en slikkepott e.l.

Lag urtesalat:

  • Alt plukkes fint og vaskes lett i kaldt vann. Tørkes, enten i salatslynge eller med papir.
  • Vend salaten i olje, salt, pepper og sitron rett før servering.

Gjør klar serveringsfatet, eller dander direkte på hver tallerken slik:

  • Skjær kalveroastbiffen i tynne skiver, max 0,5 cm tykkelse og anrett flatt utover på et fat (se bildet).
  • Fordel tunfiskmajones med en skje over roastbiffen.
  • Topp med urtesalat og strø over kapers og ristede pinjekjerner.
  • Dryss over litt maldonsalt, god olivenolje og litt nykvernet pepper.
  • Høvle over litt parmesan, eller dander et par-tre PARMESANCHIPS på toppen.
  • Strø litt gressløk over. Det setter fin farge på maten.

Server gjerne med deilig FOCACCIA, eller annet, godt brød.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.